I dried my best


Ču sú stabilizované kvety?

Sú to prírodné kvety, ktorých krása je uchovaná v čase organickým a biologicky odbúrateľným spôsobom.

Najrozšírenejšou metódou stabilizácie je tzv. stabilizácia dvojitým ponorením. Kvety sa najskôr zbavia vlahy ponorením do čistého alkoholu na 24 hodín a následne sa opäť rehydratujú a ponoria do roztoku alkoholu, rastlinného glycerínu, propylén glykolu a potravinového farbiva.

Na stabilizáciu zelene sa používa metóda absorpcie. Koniec stoniek zelene sa namáča do roztoku rastlinného glycerínu, vody, výživy a potravinového farbiva. Po pár dňoch namáčania sa zeleň vysuší. Takto stabilizovaná zeleň si zachová svoju krásu, elasticitu a nevyžaduje žiadnu následnú starostlivosť.



Stabilizované kvety a zeleň sú prírodné, netoxické, eko friendly produkty. Sú absolútne nenáročné na údržbu, nemusíš ich polievať, zastrihávať, ani presádzať.

__________


Sušené kvety hlásia comeback!


 Nielen ako interiérové dekorácie, no aj ako kytice, ktoré vydržia roky. Nájsť ich môžeš vo všemožných pastelových, romantických, veselých alebo naturálnych odtieňoch. Síce sa štýl možno zmenil, no technika sušenia ostala rovnaká. Dodnes sa používa tradičné sušenie kvetov dolu hlavou v tmavej a suchej miestnosti.

Po sušení sa niektoré kvety farbia eko spôsobom, nielen kvôli rozšíreniu palety farieb, ale aj kvôli predĺženiu životnosti kvetov.

Dôležitý je samozrejme aj dodávateľ, na tom si dávame záležať. Vyhýbame sa kvetom napr. z Číny, kde nevieme o pôvode a procese sušenia a farbenia. Vyberáme najmä kvety z európskych fariem, pretože preferujeme kratšie trasy, aby sme nezväčšovali uhlíkovú stopu. Kvety z Holandska sa zbierajú každé leto ručne s nožom alebo kosákom. Na farbenie sa používajú netoxické potravinové farby. Niektoré kvietky si sušíme sami :).


zdroj obrázkov: Pinterest


Výhody sušených a stabilizovaných kvetov

Na rozdiel od čerstvých rezaných kvetov, ktoré postupne zvädnú, sušené kvety sú taktiež prírodné a ostanú nezmenené až 3 roky, stabilizované až do 10 rokov. Vďaka procesu sušenia môžeš mať doma kvety po celý rok bez akejkoľvek starostlivosti ako je polievanie alebo zastrihávanie. Nepotrebujú žiadnu špeciálnu pozornosť, nemusíš sa teda báť odísť na výlet či dovolenku.

Ďalšou výhodou je, že prežijú kdekoľvek. Nevyžadujú žiadne konkrétne svetelné podmienky, môžeš ich dať aj do tmavšej miestnosti, dokonca bez okien a nemusíš sa obávať, že by im opadali lístky alebo lupienky.

Výberom týchto kvetov si zároveň vyberáš udržateľnú cestu a skvelú investíciu, keďže ti naozaj vydržia roky. Vymeníš ich, keď na to budeš mať náladu, nie preto, že by ti zvädli :).


Ako ich využjieš?

Sušené kvety sa hodia do každého interiéru. Od moderných po vintage, od eklektických po minimalistické. Vďaka ich ľahkému a vzdušnému vzhľadu sa hodia do každej izby či štýlu.

Ak chceš dekorácie v jednoduchom a prírodnom duchu, vyber si naše jednodruhové zväzky kvetov či tráv, zaves ich na stenu alebo daj do vázy a hotovo :).

Zväzky sa ti však zídu aj ak si cheš vyskladať svoju vlastnú kompozíciu. Vyber si farby, ktoré sa ti hodia a hurá do tvorenia.

Ak chceš nechať kombinácie na nás, stačí si vybrať z našich hotových kytíc, boxov, či vencov. Uvidíš, ako málo stačí a tvoj interiér získa nový šmrnc.

A najlepšie nakoniec. Kto by sa nepotešil sušenej kytici? Darček, ktorý vydrží, je originálny a neokukaný :).


Nezabúdaj na dôležité zásady:


sušené a stabilizované kvety nesmú prísť do kontaktu s vodou

nedávaj ich na priame slnko, aby z nich nevytiahlo farbu

narábaj s nimi opatrne

prach z nich utri vlhkou handričkou


Príď k nám do predajne, kde máme naozaj veľký výber a uviažeme alebo uvijeme ti podľa tvojho želania, čo sa ti páči.

Budeme sa na teba tešiť! :)


eucalipto.

Cookies

Bez cookies to nepôjde :). Potrebujeme tvoj súhlas na využitie jednotlivých dát, aby sme ti okrem iného mohli ukazovať informácie týkajúce sa tvojich záujmov. Súhlas udelíš kliknutím na políčko „Súhlasím“. Vďaka! :)